ARCGIS PRO 2.3


DIT VALT OP IN

DE NIEUWE VERSIE

VAN

ArcGIS Pro

door Ernst Eijkelenboom,

Product consultant

ArcGIS Pro wordt steeds verder doorontwikkeld. Met de ArcGIS Pro 2.3-release is er nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de desktop-applicatie. Een groot deel van deze functies zijn gebaseerd op de wensen die door gebruikers zijn ingestuurd via ArcGIS Ideas. Er is onder meer gewerkt aan het maken van rapportages. Daarnaast zijn er vier nieuwe editingtools beschikbaar en zijn er nieuwe 3D-tools toegevoegd. Een overzicht van de belangrijkste nieuwe elementen in ArcGIS Pro.

1. Nieuw opstartscherm van ArcGIS Pro

Het eerste dat opvalt bij het opstarten van ArcGIS Pro is het nieuwe opstartscherm.

  • Tot en met ArcGIS Pro 2.2 moest er eerst een nieuw of bestaand project worden gekozen om aan de slag te gaan met ArcGIS Pro. Nu kan er direct gestart worden met ArcGIS Pro, zonder eerst een project aan te maken. Later kan dan een projectbestand (.aprx) worden opgeslagen.
  • Veel gebruikte projecten kunnen worden vastgezet (‘pinned’) aan het opstartscherm. Dit zorgt ervoor dat u altijd uw favoriete projecten bij de hand heeft.
  • Daarnaast kan ArcGIS Pro ook zo geconfigureerd worden dat altijd hetzelfde project geopend wordt bij het opstarten.
  • Vanuit de Windows Verkenner kunnen nu ArcGIS Pro-kaarten, layouts en map en layer packages geopend worden.

2. Rapportages maken in ArcGIS Pro

Het is nu mogelijk om rapportages (Reports) te maken in ArcGIS Pro. Reports zijn een nieuw project item in de Catalog Pane en kunnen gedeeld worden als pdf-bestanden, onderdeel van een project-package of via een nieuw report file type (.rptx)

3. Attribute Rules en Contingent Values

In ArcGIS Pro was de optie om Attribute Rules samen te stellen al aanwezig. In ArcGIS Pro 2.3 is dit verder uitgebreid met nieuwe type regels. Met de nieuwe regels ‘Batch Calculation’ en ‘Validation’ is het mogelijk om regels te evalueren voor bestaande objecten, die opgeslagen zijn in een Enterprise Geodatabase.

Door middel van Contingent Values is het mogelijk om een waarde van een veld af te laten hangen van waarden uit een ander veld.

Een voorbeeld illustreert deze nieuwe manier van datamodelleren: stel we hebben automerken, modellen en kleuren. Hier maken we drie domeinen voor. Via Contingent Values kunnen we definiëren dat de modellen C1,C3 en C4 alleen kunnen voorkomen bij het automerk Citroën en niet bij het automerk Peugeot. Valt de keuze op het model 208, dan is er alleen de keuzemogelijkheid voor het automerk Peugeot. De kleur zwart kan voor zowel Citroën, Peugeot als Renault gekozen worden. Maar de kleur citroengeel alleen voor een Citroën

4. Afstanden op de kaart zetten met ‘Dimensions’

Met Dimensions kunnen specifieke afstanden op de kaart gezet worden in een annotatie-klasse. Dimensions worden vooral gebruikt als maatvoering voor het uitzetten van afstanden tussen bijvoorbeeld een gevel van een gebouw en de ligging van leidingen. Vanaf nu is het ook mogelijk om Dimensions aan te maken in ArcGIS Pro en op te slaan in een file of enterprise geodatabase.

5. Editing-tools in ArcGIS Pro

In ArcGIS Pro 2.3 zijn er vier nieuwe editing-tools beschikbaar.

  • Met de tool ‘Divide’ is het mogelijk om op basis van waarden, lijnen en vlakken te verdelen. Een lijn kan bijvoorbeeld verdeeld worden in vijf gelijke delen of op basis van opgegeven afstanden.
  • De tool ‘Fillet’ maakt het mogelijk om bogen te construeren tussen twee lijnsegmenten.
  • De tool ‘’Generalize Polyline’’ kan gebruikt worden om lijnen te vereenvoudigen door het verwijderen van overbodige tussenpunten. Door overbodige vertices weg te laten, wordt het eenvoudiger om data op een ander schaalniveau in te tekenen.
    - De ‘Split’-functie ondersteunt nu ook de mogelijkheid om bestaande objecten te gebruiken om een ander object op te delen. Zo kan een regio-indeling worden gesplitst op basis van nieuwe gemeentelijke herindeling.

6. Nieuwe 3D-tools in ArcGIS Pro

Er komen steeds meer nieuwe 3D-mogelijkheden beschikbaar in ArcGIS Pro. In de 2.3-release zijn er twee nieuwe 3D-tools toegevoegd.


Met de nieuwe ‘3D Measure’-tool is het mogelijk om in een 3D-view afstanden te meten. Daarnaast is de ‘Empirical Bayesian Kriging 3D’-tool beschikbaar, waarmee interpolaties kunnen worden uitgevoerd tussen 3D-punten.

7. Deep Learning-tools in ArcGIS Pro

De nieuwe Deep Learning toolset voor ArcGIS Image Analyst ondersteunt nu workflows om beelden te classificeren en om objecten te herkennen. De tools maken gebruik van nieuwe GPU-instellingen om beeldanalyses uit te voeren in combinatie met deep learning-frameworks zoals TensorFlow, CNTK en Keras. Deze frameworks werken met meerdere lagen in neurale netwerken, waarbij iedere laag één of meerdere unieke objecten kan herkennen.

8. Nieuwe extensie: ArcGIS LocateXT

De nieuwe ArcGIS LocateXT-extensie bevat tools om uit tekstdocumenten (pdf-bestanden, Office-bestanden, webpagina’s en e-mails) locatie-informatie te filteren en hier een object van te maken in een featureclass, zodat deze direct op de kaart gezet kunnen worden.

9. ArcGIS Business Analyst

De Business Analyst-extensie is uitgebreid met nieuwe tools. Zo is het nu mogelijk om krachtige zelfgemaakte infographics te gebruiken in ArcGIS Pro. Deze infographics zijn toegankelijk met en zonder een Business Analyst-licentie. Daarnaast is de tool ‘Calculate Market Penetration’ toegevoegd. Deze tool geeft inzicht in de marktpentratie door deze te vergelijken met bijvoorbeeld demografische gegevens.

Video over What's new in ArcGIS Pro

Meer informatie

Hoor meer over ArcGIS 2.3 op de Esri GIS Tech en bekijk het programma op Esri GIS Tech website

Kijk voor meer informatie op de webpagina over ArcGIS Pro


Lees voor details het Esri-blog over release 2.3


Gebruikt u ArcMap en wilt u aan de slag met ArcGIS Pro? Volg de speciale training 'ArcGIS Pro voor ArcMap-gebruikers'.


Bent u al aan de slag met ArcGIS Pro en wilt u het optimale uit deze desktop-applicatie halen? Volg dan de training ‘Creëren en bewerken van data in ArcGIS Pro


E-mail voor meer informatie naar contact@esri.nl

Tekst: Ernst Eijkelenboom

Beeld: Pixabay en Esri


Neem contact op met de schrijver van dit artikel


Deel dit artikel: